Naj se med prazniki miza šibi od dobrot

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 čebulo
  • 5 brinovih jagod
  • 1 žlico kisa
  • 50 ml olja
  • 50 g moke
  • 300 ml juhe
  • 100 ml belega vina
  • sol
  • 100 ml smetane
  • 600 g prekajene šunke
  • približno 2 žlici olja
  • 1 majhen por
  • pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan itd.)

Priprava

Olupite čebulo, jo sesekljajte in stresite v ponev. Dodajte brinove jagode, kis in 5 žlic vode. Zavrite in pustite lahno vreti nekaj minut.

Pripravite prežganje iz olja in moke. Dodajte hladno juho in jo stepite. Omako razredčite z vinom in jo zavrite. Dodajte čebulo in brinove jagode ter pustite vse skupaj lahno vreti 10 minut.

Omako precedite in jo zlijte nazaj v ponev. Začinite jo s soljo in smetano ter jo segrejte.

Šunko zrežite na rezine in jih popecite na obeh straneh. Položite jih v pekač, dodajte omako in šunko približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 190 stopinj. Potresite s sesekljanim porom in zelišči ter postrezite.