Pred velikonočno pojedino si privoščite juho, ki je lahko tudi samostojna jed.

Zajčja juha s cmoki

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 prednji del zajca,
  • 1 čebulo
  • 1 korenček
  • 200 g gomoljne zelene
  • 1 korenino peteršilja
  • 150 ml belega vina
  • sol, poprova zrna
  • 1 lovorjev list, 1 steblo belušne zelene, drobnjak

Za cmoke:

  • 50 g masla
  • 150 g zdroba
  • 200 ml mleka
  • 1 rumenjak

Priprava:

Očistite meso, ga oplaknite in zrežite na manjše kose. Dajte jih v lonec in prilijte hladno vodo. Dodajte olupljeno čebulo, oprano in na kocke zrezano korenje, zeleno in korenino peteršilja.

Dodajte belo vino, sol, poper in lovorjev list. Vse skupaj zavrite, nato znižajte temperaturo in pustite vse skupaj lahno vreti 70 minut. Meso vzemite iz juhe in jo precedite. Meso zrežite na majhne koščke in jih skupaj z zelenjavo stresite nazaj v juho. Dodajte še paličice belušne zelene in jih malce segrejte.

V drugi kozici segrejte maslo, dodajte zdrob, premešajte in nato prilijte mleko. Na nizki temperaturi mešajte toliko časa, dokler se testo več ne lepi ob kozico. Počakajte, da se ohladi, nato dodajte rumenjak in testo začinite s soljo.

Iz testa oblikujte njoke in jih 7–10 minut kuhajte v vreli slani vodi. Juho porazdelite po krožnikih, dodajte njoke in jed potresite s sesekljanim drobnjakom. Po okusu začinite s soljo.