Nikar ne mečite stran pirhov in šunke, ki je ne boste pojedli. Kar v solato z njimi!

Krompirjeva solata s stročjim fižolom in jajci

Za 4 osebe potrebujete

  • 120 g stročjega fižola (zamrznjenega)
  • 800 g krompirja
  • 4 v trdo kuhana jajca
  • 2 mladi čebuli
  • 1 šopek redkvic
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 1 žlico dijonske gorčice
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 kos stebelne zelene

Priprava

Odmrznite stročji fižol. Skuhajte krompir v oblicah. Nato ga olupite in zrežite na rezine ter jih stresite v solatno skledo. Jajca olupite in jih zrežite na četrtine.

Očistite mlado čebulo in jo zrežite na rezine. Na rezine zrežite tudi očiščeno redkvico. Krompirju primešajte čebulo, redkvice in fižol. Začinite s soljo, poprom, gorčico in oljčnim oljem ter vse skupaj dobro premešajte.

Solato postavite v hladilnik. Postrezite jo z jajci in zeleno.

Zelena solata z jajci in olivami

solata

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 glavo solate
  • 1 pest rukole
  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • 1 rdečo čebulo
  • 200 g fižola (iz pločevinke)
  • 100 g oliv
  • 4 v trdo kuhana jajca

Za polivko

  • 100 ml orehovega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 ščepec strtega popra
  • 1 žlico sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, šetraj)

Priprava

Solato razdelite na manjše koščke, rukolo pa očistite. Obe vrsti solate oplaknite pod tekočo vodo in ju osušite v solatni centrifugi. Oprane paradižnike zrežite na polovičke. Olupljeno čebulo zrežite na rezine. Odcedite fižol in olive. Vse sestavine stresite v skledo in jih premešajte.

Olje zmešajte s kisom in polivko začinite s poprom in sesekljanimi zelišči.

Olupite jajca in jih zrežite na rezine. Polivko prelijte po solati, jo okrasite z jajci in jo postrezite.

Solata s testeninami, piščancem in redkvicami

solata

Za 4 osebe potrebujete

  • 400 g fileja piščančjih prsi
  • sol
  • mleti poper
  • oljčno olje
  • 300 g testenin
  • 50 g rukole
  • 1 šopek redkvic
  • 2 v trdo kuhani jajci

Za polivko

  • 250 g kisle smetane
  • 3 žlice oljčnega olja
  • šopek vodne kreše

Priprava

Kislo smetano zmešajte z oljčnim oljem, sesekljano krešo, soljo in poprom ter jo pospravite v hladilnik.

Meso zrežite na koščke, jih začinite s soljo in poprom ter nakapajte z oljem. Premešajte. V večji količini vrele slane vode al dente skuhajte testenine in jih odcedite. Nakapajte jih z oljčnim oljem in jih premešajte.

Očistite redkvice, jih operite in zrežite na tanke rezine. Oplaknite in osušite rukolo. Olupljeni jajci zrežite na koščke.

Popecite meso in mu primešajte testenine, redkvice, rukolo in jajca. Solato porazdelite po skledicah in jo nakapajte s polivko.

Solata s prekajeno šunko

solata

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 majhno glavo ledenke
  • 100 g motovilca
  • 1 rdečo papriko
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 200 g koruze (pločevinka)
  • 100 g gob (v slanici)
  • 100 g kislih kumaric
  • pol šopka drobnjaka
  • 200 g prekajene puranje šunke

Za polivko

  • 120 ml oljčnega olja
  • 1 rumenjak
  • 1 žlico gorčice
  • 150 g jogurta
  • 1 žlico kisa
  • 1 žlico tekočine kislih kumaric
  • sol
  • mleti beli poper
  • nekaj kapljic tabaska

Priprava

Olje stepite z rumenjakom, dodajte gorčico, jogurt, kis in tekočino kumaric. Polivko začinite s soljo, poprom in tabaskom. Vse skupaj dobro premešajte in polivko postavite v hladilnik.

Liste ledenke natrgajte na manjše koščke, jih oplaknite skupaj z motovilcem in oboje osušite v solatni centrifugi. Očistite papriko in jo zrežite na majhne koščke. Operite in prepolovite paradižnike. Odcedite koruzo, gobe in kumarice. Gobe zrežite na rezine, kumarice pa na drobne koščke.

Vse sestavine stresite v veliko skledo in jih premešajte. Oplaknite drobnjak. Zvijte rezine šunke in jih povežite z drobnjakom. Z zvitki pokrijte solato, jo nakapajte s polivko in jo postrezite.