Nikar jih ne počnite: TO je 5 stvari, ki lahko resno ogrozijo zdravje ledvic

9. 10. 2023
Deli
Nikar jih ne počnite: TO je 5 stvari, ki lahko resno ogrozijo zdravje ledvic (foto: Foto: Profimedia)
Foto: Profimedia

Ledvice so organ, ki  v telesu opravlja vrsto vitalnih funkcij. Med drugim s svojim delovanjem odstranjujejo tekočino in odpadne snovi, ter proizvajajo hormone, ki pomagajo uravnavati krvni tlak, ohranjati zdrave kosti in proizvajati rdeče krvničke.

Kljub temu, da gre za pomemben organ, številne navade lahko ogrozijo zdravje ledvic, na kar opozarja tudi S. Adam Ramin, dr. med., urolog iz Los Angelesa v Kaliforniji. V nadaljevanju podajamo 5 stvari, za katere je dobro, da se uživajo v zmernih količinah, saj drugače lahko negativno vplivajo na zdravje ledvic.  

Katere navade ogrožajo zdravje ledvic?

Uživanje prevelikih količin soli

Zdravje ledvic lahko ogrozi uživanje prevelikih količin soli, zlasti, če že imate znane težave z ledvicami. Po podatkih NKF lahko zdravi odrasli zaužijejo 2.300 mg natrija na dan, medtem ko bi se morali tisti z boleznijo ledvic ali visokim krvnim tlakom omejiti na 1.500 mg dnevno.

»Ko zaužijete preveč soli, se ledvice odzovejo tako, da zadržujejo vodo, da bi jo razredčile,« pojasnjuje Ramin. »To je zaščitni ukrep, ki pomaga uravnotežiti kemične ravni v krvnem obtoku, kar je potrebno za delovanje srca. Sčasoma lahko prevelika obremenitev ledvic povzroči poškodbe ledvic in srčne mišice,« dodaja. V izogib temu je naslednjič bolje, da poskusite hrano, preden jo solite. Če se vam zdi, da hrani manjka sol, je dodajte le ščepec in ne pretiravajte.

Uživanje močno predelane hrane

V raziskavi iz leta 2022, objavljeni v reviji Nutrition, je bilo ugotovljeno, da so imeli udeleženci raziskave, ki so uživali največ močno predelane hrane, tudi največjo pojavnost kronične ledvične bolezni.

»Človeško telo in njegov filtrirni sistem, vključno z ledvicami, nista bila zasnovana za predelavo 'hitre hrane', ki jo v današnji družbi danes pogosto uživamo,« pravi Ramin. Namesto tega v svojo hrano čim večkrat vključite različno sadje, zelenjavo, stročnice, polnozrnate izdelke in pijte čim več vode ter nesladkane čaje.

Uživanje prevelikih količin rdečega mesa

Rdeče meso je na vrhu seznama beljakovin živalskega izvora, ki obremenjujejo ledvice. Strokovnjak opozarja, da je zlasti pogosto uživanje rdečega mesa povezano s povečanim tveganjem za nastanek ledvičnih kamnov. Priporoča, da rdeče meso večkrat zamenjate z rastlinskimi beljakovinami. Za zdravje ledvic so veliko boljša izbira oreščki in semena, polnozrnata žita, fižol, stročnice in zelenjava z visoko vsebnostjo beljakovin, kot sta brokoli in grah.  

Pitje dietnih gaziranih pijač

Po podatkih klinike Mayo so umetna sladila za zdrave odrasle osebe varna, če se uživajo v zmernih količinah. Toda nekatere raziskave kažejo, da je vsakodnevno pitje pijač, ki vsebujejo umetna sladila povezavo z večjim tveganjem za možgansko kap in bolezni srca. Vplivajo pa tudi na zdravje ledvic, kar je bilo ugotovljeno v raziskavi, ki jo je opravila Harvardska medicinska šola, kjer so ugotovili, da je bila dietna soda povezana z dvakrat večjim poslabšanjem zdravja ledvic.

Preveč kofeina

Ena izmed stvari, pri katerih za zdravje ledvic ni dobro pretiravati pa je tudi prevelika količina kofeina. »Ker je kofein poživilo, lahko prevelike količine kofeina zvišajo krvni tlak, kar poveča obremenitev ledvic in jih prisili v prekomerno delovanje,« pojasnjuje Ramin in dodaja, da so dolgoročne posledice tega lahko tudi odpoved ledvic. Tveganju se izognete tako, da zmanjšate vnos kave na največ dve skodelici dnevno.

Vir: bestlifeonline.com

Prisluhnite tudi podkastu, ki ga vodi Borut Pahor:

Tina Maze iskreno o izzivih, s katerimi se je soočala v času smučarske kariere

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek