Prebavne težave po praznikih: TAKO si lahko pomagate

2. 1. 2024
Deli
Žensko boli želodec. (foto: Profimedia)
Profimedia

Pretiravanje s hrano in pijačo med prazniki lahko povzroči tudi kakšno želodčno težavo. 

Med njimi so lahko tudi različne črevesne okužbe, ki so jih povzročili virusi in bakterije. Nekateri simptomi zastrupitve s hrano so: povišana telesna temperatura, bolečine v trebuhu, bruhanje in driska.  

Kaj lahko storite ob neprijetnih posledicah prebavnih težav, svetujeta gastroenterolog prof. dr. Željko Krznarić in nutricionistka Sandra Krstev Barać.

Ne spreglejte: 

Kako si pomagati ob zastrupitvi s hrano?  

»Glavni vzrok zastrupitev s hrano je neupoštevanje higienskih ukrepov pri ravnanju z živili. Simptomi zastrupitve se pojavijo dve do tri ure po zaužitju takšne hrane. Telesna temperatura okuženega običajno ni povišana, bolezen pa traja približno en dan,« pravi Gastroenterolog Dr. Željko Krznarić.  

Dr. Krznarić še pojasnjuje, da je najbolj nevarna posledica zastrupitve s hrano dehidracija. Izguba tekočine in elektrolitov, je lahko nevarna predvsem pri majhnih otrocih in starejših.  

Uživanje lahke hrane in nadomeščanje izgubljene tekočine

Ob zdravljenju zastrupitve s hrano je priporočljivo uživanje lahke in enostavne hrane, ko je to mogoče. Med to hrano spadajo kruh, riž in zelenjava. Pazite tudi na to, da popijete dovolj tekočine in nadomeščate izgubljene elektrolite. Primerne tekočine so voda, nesladkan čaj in nemastna juha.  

Izogibajte se mastni hrani, cvrtju in mlečnim izdelkom

Izogibajte se težki in mastni hrani, sladkarijam, ocvrtim živilom, mleku in mlečnim izdelkom, z izjemo probiotičnih jogurtov, ki so koristni za obnavljanje črevesne mikroflore.  

Ena izmed najpogostejših težav s prebavo je tudi zaprtje, ki se pogosto pojavi zaradi slabih prehranjevalnih navad in dehidracije. »Mnogi si pojem zaprtje napačno razlagajo, saj menijo, da težava obstaja že, ko odvajanje blata ni prisotno vsak dan.

Normalna dinamika odvajanja blata pa je lahko od 2-3-krat na dan do 2-3-krat na teden, odvisno od osebe,« pojasnjuje nutricionistka Sandra Krstev Barać. Ob zaprtju si lahko pomagate z naravnimi odvajali kot so: slive, fige, fižol, artičoke in jogurt.  

Ne pijte alkohola, saj lahko poslabša stanje

Tekom okrevanja se izogibajte alkohola, saj lahko poslabša stanje. Prav tako tudi pijačam, ki vsebujejo kofein, kot je kava ter gaziranim pijačam. Privoščite si vodo, mineralno vodo, zelenjavne ali sadne sokove, ter juhe, saj mehčajo blato in olajšajo njegovo prehajanje skozi črevesje.  

Če je možno, se vsaj malo gibajte

Pomanjkanje telesne dejavnosti vodi v zaprtje, čeprav ni točno jasno, zakaj je temu tako. Najboljši primer so bolniki, ki morajo počivati ​​v postelji in zaradi pomanjkanja gibanja posledično pride do zaprtja, pojasnjuje nutricionistka Sandra Krstev Barać. Da se izognete zaprtju, je priporočljiva, če je le mogočem, vsakodnevna zmerna vsaj pol urna telesna vadba, še svetuje nutricionistka.

Kako preprečiti črevesne okužbe?   

Izogibajte se tveganim živilom

Nekatera živila veljajo še posebej nevarna za širjenje črevesnih okužb. To so med drugim sveži siri, mleko, kremne torte, stepena smetana in živila, ki vsebujejo jajca, ki niso popolnoma termično obdelana. Prav tako tudi meso (perutnina, mleto meso, salame), ter izdelki iz nepasteriziranega mleka. Prav tako nezadostno oprano sadje in zelenjava.  

Skrbno si umivajte roke

Poskrbite, da boste pred jedjo ali rokovanjem s hrano umili roke s toplo vodo in milom. Prav tako ustrezno umijte delovne površine in pult, še zlati, če ste pripravljali surovo hrano. Pred pripravo hrane sadje ustrezno operite v čisti vodi.  

Ustrezno shranjujte živila

Priporočljivo je, da sveža živila hranite v hladilniku, ločeno od že pripravljenih živil. Surova živila ločite od kuhanih. Ob nakupu vedno preverite rok uporabnosti živil in ne kupujte izdelkov s poškodovano embalažo.  

Hrano primerno termično obdelajte

Pri pripravi hrane pazite, da jo dovolj dolgo kuhate alki pečete. Če pripravljate meso, ga pogosto obračajte, da se bolje speče. Če imate namen pripravljati ribe, se izogibajte surovim ali premalo kuhanim ribam in morskim sadežem.

Jedi pripravite tik pred zaužitjem, izogibajte se ponovnemu segrevanju. Če hrane ne boste pojedli takoj po pripravi, jo v izogib kakšnemu tveganju raje hitro ohladite in shranite v hladilniku ali pa zamrznite. 

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Ne spreglejte:

Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju