Imate jih na dosegu roke: To so poceni živila, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka

16. 3. 2024
Deli
Prehrana ima vpliv na številne vidike življenja, med katerimi sta tudi zdravje in dobro počutje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Prehrana ima vpliv na številne vidike življenja, med katerimi sta tudi zdravje in dobro počutje. 

Predvsem je pomembna raznovrstna in zdrava prehrana, pri čemer nekatera živila izstopajo, predvsem na račun vsebnosti koristnih spojin, ki pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka in tudi nekaterih srčnih bolezni ter diabetesa.

Ne spreglejte:

Živila, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka 

Ob ugotovitvah različnih raziskav, jih vse več potrjuje povezavo med prehrano in tveganjem za nastanek raka. Četudi je glede te povezave potrebnih še dokazov, lahko polnovredna prehrana v kombinaciji z zdravim življenjskim slogom, ugodno vpliva na kakovost življenja.

Nekatera živila ugodno vplivajo na zmanjšanje tveganje za različne kronične bolezni, med katerimi je tudi rak. Katera so med njimi?  

Brokoli

Brokoli v nekaj obrokih na teden, lahko koristi tudi zoper rakave bolezni. Razlog je spojina sulforafan, ki dokazano ubija tumorske celice in zmanjšuje tumorje, poroča Healthline.    

Citrusi

Študije kažejo, da lahko večji vnos citrusov v prehrano, zmanjša tveganje za nekatere vrste raka kot je rak na trebušni slinavki, rak želodca in prebavnega sistema, ter rak zgodnjih dihalnih poti. Četudi se je sodeč po raziskavah uživanje pomaranč, limon, grenivk in limete izkazalo za učinkovito, je potrebnih še več raziskav.  

Česen

Česen zaradi posebne spojine alicin, deluje zdravilno v različnih pogledih. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje večjih količin alicina zmanjša tveganje za raka na želodcu, prostati in debelem črevesu.  

Fižol 

Fižol zaradi vsebnosti velike količine vlaknin lahko pomaga pri zaščiti pred rakom debelega črevesa in danke. Že uživanje nekaj obrokov na teden, v katere vključite fižol, prinaša ugodne vplive.

Mastne ribe

Tudi, če v svoje obroke vsak teden vključite ribe, lahko to zmanjša tveganje za raka, kažejo raziskave. Predvsem nastanek raka na debelem črevesju in danki. Mastne ribe med katerimi so losos, skuše in sardele, vsebujejo vitamin D in maščobne kisline omega-3, ki so povezane z manjšim tveganjem za nastanek raka, saj naj bi pred tem zaščitile.   

Cimet in kurkuma  

Študije na živalih so pokazale, da lahko izvleček cimeta deluje proti raku in zmanjšuje rast in širjenje tumorjev. Prav tako je vsestransko zdravilna začimba, ki dokazano zmanjšuje vnetja v telesu tudi kurkuma, predvsem na račun spojine kurkumin.   

Olivno olje 

Olivno olje je poznano po svojih številnih blagodejnih učinkih na zdravje, med katerimi je tudi to, da lahko večje količine olivnega olja pomagajo pri zaščiti pred rakom različnih vrst.

Pri obsežnem pregledu večjega števila raziskav, je bilo ugotovljeno, da so imeli ljudje, ki so uživali več olivnega olja, manjše tveganje za nastanek raka prebavil in dojk, kot tisti, ki ga niso. Prednosti olivnega olja lahko vsakodnevno izkoristite tako, da ga uporabite v različnih jedeh in solatah namesto drugih olj.

Korenje  

Po ugotovitvah raziskav, obstaja tudi povezava med uživanjem korenja in zmanjšanju tveganja za raka prostate, želodca in pljuč. Ob tem, ko v svojo prehrano pogosteje vključite korenje, pa ne pozabite tudi na druge vidike življenja, ki pripomorejo k zdravju.  

Vir: healthline.com

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek