Dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek raka: 5 poceni živil, ki si jih je dobro čim večkrat privoščiti

22. 4. 2024
Deli
Uravnotežena prehrana pri splošnemu zdravju velja za eno izmed poglavitnih. (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Uravnotežena prehrana pri splošnemu zdravju velja za eno izmed poglavitnih.   

Uživanje prehrane, ki je bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, ne prispeva le k dobremu počutju, temveč lahko poleg redne aktivnosti in skrbi za svoje zdravje, pripomore tudi k zmanjšanju tveganja za nekatere bolezni, med katerimi je rak. V nadaljevanju predstavljamo nekaj živil, ki jih je smiselno vključiti v prehrano, saj zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.  

Ne spreglejte:

Zdrava živila, ki dokazano zmanjšujejo tveganje za nastanek raka:  

1. Jagodičevje  

Jagodičevje pripomore k zmanjšanju tveganja zoper rakava obolenja med drugim tudi zaradi vsebnosti antioksidantov, vitaminov in bioflavonoidov, ki  telesu pomagajo pri povečanju sposobnosti, da se upre delovanju prostih radikalov.

Ker so jagode, borovnice, robide in maline polne rastlinskih spojin, znanih kot fitokemikalije, lahko v povezavi z drugimi hranili in črevesnimi bakterijami, ščitijo pred boleznimi kot je rak.  

2. Brokoli

Na seznamu živil, ki so povezana z zmanjšanim tveganjem za raka so tudi brokoli in podobna zelenjava, kot so cvetača, zelje in brstični ohrovt. Razlog se nahaja v vsebnosti molekule, ki je skupna vsem, toda brokoli je vsebuje največ. To je sulforafank, ki pomaga zavirati različne oblike raka. Prav tako imata po raziskavah sodeč brokoli in brstični ohrovt, ki sta med drugim tudi polna koristih hranil za zdravje, tudi sposobnost zaviranja tumorjev.    

Na seznamu živil, ki so povezana z zmanjšanjem tveganjem za raka je tudi brokoli.

Na seznamu živil, ki so povezana z zmanjšanjem tveganjem za raka je tudi brokoli.

profimedia

3. Paradižnik  

Paradižnik, še zlasti kuhan, je prav tako dobra izbira za zaščito pred rakavimi obolenji. Slednje se pripisuje večji količini likopena – karotenoida, ki je odgovoren tudi za rdečo barvo paradižnika. Tovrstnega hranila je bistveno več kot v svežem paradižniku v paradižnikovi omaki, zato si ga ni odveč večkrat privoščiti v kombinaciji z zdravimi maščobami kot so avokado, oreščki ali olivno olje, da se v telesu lahko še bolje absorbira.  

4. Stročnice  

Stročnice, med katere sodijo fižol, grah, čičerika in leča, sodijo med superživila, ki so prava beljakovinska bomba. Prav tako so bogata z netopnimi vlakninami, ki pomagajo pri prebavi in zdravem črevesju. Raziskave pa kažejo tudi na to, da uživanje hrane, ki je bogata z vlakninami, zmanjša tveganje za raka debelega črevesa.  

Poročilo, objavljeno leta 2020 v The Journal of Nutrition, reviji American Dietetic Association, razkriva, da strokovnjaki priporočajo dieto, ki zagotavlja vsaj 30 gramov vlaknin dnevno ter pet ali več obrokov tekom dneva, ki vključujejo zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke in stročnice.

5. Polnozrnata žita

Polnozrnata žita, kot med katerimi je oves, so polna vlaknin, antioksidantov in fitoestrogenov, ki imajo številne zdravstvene koristi, med drugim ščitijo pred rakom. Skleda ovsenih kosmičev na dan lahko zaščiti pred rakom debelega črevesa.

Če niste med ljubitelji ovsenih kosmičev, imamo za vas dobro novico, da imajo podobne lastnosti tudi druga polnozrnata žita, med katerimi so rjavi riž, ječmen, koruza, kvinoja in kuskus.

Vir: zena.net.hr

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek